Για να εκτυπώσετε το Θέμα πατήστε "Εκτύπωση"!

Τύπος Σχολείου: Γενικό Λύκειο Πηγή: Ι.Ε.Π. Αναγνώσθηκε: 9995 φορές Επικοινωνία
Μάθημα: Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Τάξη: Α' Λυκείου
Κωδικός Θέματος: 17183 Θέμα: 1
Τελευταία Ενημέρωση: 06-Οκτ-2022 Ύλη: Θεματική Ενότητα 9: Το κωμικό και η σημασία του γέλιου
Το θέμα προέρχεται και αντλήθηκε από την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας που αναπτύχθηκε (MIS5070818-Tράπεζα θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Γενικό Λύκειο-ΕΠΑΛ) και είναι διαδικτυακά στο δικτυακό τόπο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) στη διεύθυνση (http://iep.edu.gr/el/trapeza-thematon-arxiki-selida)
Τύπος Σχολείου: Γενικό Λύκειο
Τάξη: Α' Λυκείου
Μάθημα: Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Θέμα: 1
Κωδικός Θέματος: 17183
Ύλη: Θεματική Ενότητα 9: Το κωμικό και η σημασία του γέλιου
Τελευταία Ενημέρωση: 06-Οκτ-2022
Το θέμα προέρχεται και αντλήθηκε από την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας που αναπτύχθηκε (MIS5070818-Tράπεζα θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Γενικό Λύκειο-ΕΠΑΛ) και είναι διαδικτυακά στο δικτυακό τόπο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) στη διεύθυνση (http://iep.edu.gr/el/trapeza-thematon-arxiki-selida)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ)
Α΄ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΛ

Κείμενο 1
Η Γελοιογραφία
Το παρακάτω κείμενο είναι το προλογικό σημείωμα του συγγραφέα Κώστα Τσέλιου στο βιβλίο του «Γελοιογραφίες» που έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Ζήτη και κυκλοφόρησε το 2004. Ο συγγραφέας είναι ζωγράφος που ασχολήθηκε και με τη γελοιογραφία, όπως φαίνεται από το περιεχόμενο του βιβλίου που προλογίζει.

Έχει χαρακτηρισθεί σαν το χαμόγελο της εικαστικής τέχνης. Είναι το πιο σημαντικό είδος σκίτσου και σίγουρα το πιο δημοφιλές.

Σε μια εποχή που παντού η κοινωνική και πολιτική σάτιρα ανανεώνει τη σημασία της, η Γελοιογραφία με κριτήρια την επικαιρότητα, το πνεύμα, το εκφραστικό σχέδιο και το απλό νόημα, θα παίζει πάντα σημαντικό ρόλο. Οφείλει όμως να είναι πρωτότυπη και με τη μοναδικότητα της γραφικής απόδοσης να δίνει στο κάθε θέμα τη σωστή του διάσταση. Η αίσθηση του χιούμορ είναι ένα ιδιαίτερο στοιχείο που διαθέτει ο άνθρωπος. Είναι η ικανότητα διάκρισης και διατύπωσης της εύθυμης πλευράς γεγονότων που μας περιβάλλουν. Κι ας μην ξεχνάμε ότι το γέλιο είναι το πρωταρχικό ειδοποιό γνώρισμα του ανθρώπου και το τελευταίο όπλο του απέναντι σε όσα τον βασανίζουν και τον αποκαρδιώνουν.

Υπ’ αυτή την έννοια ανατρέχοντας ιστορικά, θα δούμε τη γελοιογραφική τέχνη να εξελίσσεται από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και σήμερα σε πολλούς πολιτισμούς. Η εμφάνισή της ανάγεται σε πρωτόγονους λαούς, όπως φαίνεται από σχετικές παραστάσεις που βρέθηκαν πάνω σε οστά ζώων. Η ανάγκη της έκφρασης, εύθυμης διάθεσης και χιουμοριστικών ιδεών με γραφικά μέσα, φαίνεται σε πολλά αγγεία της αρχαιότητας και σε διάφορες παραστάσεις της Πομπηίας. Από την εποχή του Αριστοτέλη οι μεγαλύτεροι στοχαστές καταπιαστήκανε με το μικρό αυτό πρόβλημα που πάντα ξεγλιστρά και διαφεύγει, όταν προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Μια αυθάδης θα λέγαμε πρόκληση στον **φιλοσοφικό ** στοχασμό.

Στην εποχή του Μεσαίωνα η Γελοιογραφία πήρε θρησκευτικό χαρακτήρα. Όμως μετά τη μεταρρύθμιση (16ος αι.) άρχισε σιγά σιγά να εξελίσσεται σε πολιτικό ή προπαγανδιστικό όπλο, όπως συνέβη στην περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης. Σ’ αυτό βοήθησε πάρα πολύ η εφεύρεση της τυπογραφίας. Στο 19ο αιώνα η Γελοιογραφία έχει μεγάλη ώθηση με την ευρεία κυκλοφορία γελοιογραφικών εντύπων, με σκοπό την άσκηση πολιτικής και κοινωνικής σάτιρας. Κι ας μην ξεχνάμε εκείνα τα λόγια του Sigmund Freud στα 1905: «Η Γελοιογραφία σαν σημαντική έκφραση της ανθρώπινης σκέψης, είναι απαραίτητη ως ασφαλιστική δικλείδα προς τη μεγάλη πίεση που ασκούν ηθικοί και κοινωνικοί εξαναγκασμοί».

Η σύγχρονη Γελοιογραφία είναι τοποθετημένη στις πιο υψηλές σφαίρες του χιούμορ. Προσανατολίστηκε σήμερα στις μορφές της μοντέρνας τέχνης και άνοιξε νέους ορίζοντες στον τομέα της έκφρασης του κωμικού. Στην Ελλάδα σήμερα η γελοιογραφική τέχνη βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και άνθηση. Αποσκοπεί στον προβληματισμό σε ζητήματα οικονομικά, ασφαλώς σε πολιτικά και κοινωνικά, αλλά και σε θέματα της οικογενειακής ζωής, της καθημερινότητας και των ηθών και εθίμων του τόπου μας.

Κείμενο 2
Η Ψαροπούλα 1
Το ποίημα που ακολουθεί είναι του Γεωργίου Δροσίνη και ανήκει στην ποιητική του συλλογή «Ειδύλλια». Εντάσσεται στα Άπαντα Ποίηση (1888−1902), α΄ τόμος, που εκδόθηκε το 1995.

Η Ψαροπούλα η όμμορφη, του Μπαρμπαγιάνν᾿ η κόρη,
Κεντάει και ράφτει τα προικιά και τραγουδεί και λέει:
−Προικάκια μου καλότυχα κι᾿ομμορφοκεντισμένα,
Ποιος θάν᾿ ο νιός, που θα χαρή και σας και την κυρά σας;
Αν ίσως θάν᾿ ψαρά παιδί, ψαράκια να κεντήσω,
Κι᾿ αν ίσως θάνε κυνηγός, περδίκια και τρυγόνια,
Κι᾿ αν είνε παπαδόπουλο, σταυρούς και κομπολόγια,
Κι᾿ αν είν᾿ολόμμορφο παιδί και ξακουστός λεβέντης,
Να σας γεμίσω της ραφαίς με πούλιαις και τιρτίρι 2 .

Και μια Τσιγγάνα πέρναγε και το τραγούδι ακούει:
−Κόρη μου, δος το χέρι σου για να σου ᾿πω τη μοίρα.
Κυττά η γρηά Γύφτισσα της ᾿μορφονιάς το χέρι
Και συννεφιάζ᾿ η όψι της, ταχείλι της δαγκάνει.
−Τι το κυττάς και δε ᾿μιλείς, μωρή γρηά Τσιγγάνα;
−Τι να σου ᾿πω, κακότυχη και κακομοιριασμένη;…
κρίμα στα τόσα κάλλη σου και κρίμα στα προικιά σου,
Θα πάρης άντρα γέροντα και θα καή η καρδιά σου!

1 Διατηρείται η ορθογραφία του πρωτοτύπου
2 χρυσό νήμα για κέντημα

ΘΕΜΑΤΑ
ΘΕΜΑ 1 (μονάδες 35)
1ο υποερώτημα (μονάδες 10)
Ποια είναι, σύμφωνα με το Κείμενο 1, η σημασία της γελοιογραφίας και του γέλιου που αυτή παράγει (50-60 λέξεις);
Μονάδες 10

2ο υποερώτημα (μονάδες 10)
Να εξηγήσεις με συντομία γιατί οι τρεις τελευταίες παράγραφοι του Κειμένου 1 συνιστούν μια θεματική υποενότητα (μονάδες 5). Δώσε έναν τίτλο σε αυτή την υποενότητα (μονάδες 5).
Μονάδες 10

3ο υποερώτημα (μονάδες 15)
Ποια από τα υπογραμμισμένα επίθετα του Κειμένου 1 είναι περιγραφικά και ποια αξιολογικά, δηλαδή δεν περιορίζονται στην απόδοση ενός γνωρίσματος, αλλά κατευθύνουν τον αναγνώστη σε μια κρίση ή στάση;
Μονάδες 15

ΘΕΜΑ 4 (μονάδες 15)
Να ερμηνεύσεις με αναφορές στο Κείμενο 2 την επιθυμία της Ψαροπούλας με κριτήριο τις κοινωνικές αντιλήψεις και τα στερεότυπα της εποχής. Ποιες άλλες παρωχημένες αντιλήψεις για την εποχή μας εκφράζονται στο ποίημα; Να αναπτύξεις την ερμηνεία σου σε 100-150 λέξεις.
Μονάδες 15

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ)
Α΄ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΛ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
(Επισημαίνεται ότι οι απαντήσεις που προτείνονται για τα θέματα είναι ενδεικτικές. Κάθε άλλη απάντηση, κατάλληλα τεκμηριωμένη, θεωρείται αποδεκτή.)

ΘΕΜΑ 1 (μονάδες 35)
1ο υποερώτημα (μονάδες 10)
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του Κειμένου 1, η γελοιογραφία είναι σημαντική γιατί αποτελεί μορφή πολιτικής και κοινωνικής σάτιρας, εφόσον είναι εύστοχη. Ενισχύει την αίσθηση χιούμορ των ανθρώπων, καθώς προβάλλει την εύθυμη πλευρά των γεγονότων και αποτελεί αμυντικό τρόπο αντιμετώπισης των δυσκολιών. Αποσκοπεί στον προβληματισμό σε ποικίλα θέματα, όπως πολιτικά, κοινωνικά ή ακόμη και ζητήματα ηθών και εθίμων ενός λαού.

2ο υποερώτημα (μονάδες 10)
Στις τρεις τελευταίες παραγράφους παρουσιάζεται η εξέλιξη της γελοιογραφίας με το πέρασμα των χρόνων. Προβάλλεται η πορεία της γελοιογραφικής τέχνης στον άξονα του χρόνου. Ξεκινώντας ο συγγραφέας του Κειμένου 1 από τη λειτουργία της γελοιογραφίας στους πρωτόγονους λαούς, τον Μεσαίωνα, τη Γαλλική Επανάσταση, τις αρχές του 20ου αιώνα, οδηγείται στη σύγχρονη εποχή, όπου η γελοιογραφία είναι αιχμηρή μορφή πολιτικής και κοινωνικής σάτιρας. Ένας τίτλος για αυτήν τη θεματική υποενότητα θα μπορούσε να είναι: «Ιστορική αναδρομή στην τέχνη της γελοιογραφίας» ή «Η εξέλιξη της γελοιογραφικής τέχνης κατά το πέρασμα των χρόνων».

3ο υποερώτημα (μονάδες 15)

  • σημαντικό: αξιολογικό επίθετο
  • δημοφιλές: αξιολογικό επίθετο
  • πρωτότυπη: αξιολογικό επίθετο
  • σωστή: αξιολογικό επίθετο
  • γραφικής: περιγραφικό επίθετο
  • εύθυμης: περιγραφικό επίθετο
  • πρωταρχικό: αξιολογικό επίθετο
  • μεγαλύτεροι: αξιολογικό επίθετο
  • αυθάδης: αξιολογικό επίθετο
  • φιλοσοφικός: περιγραφικό επίθετο
  • Θρησκευτικό: περιγραφικό επίθετο
  • πολιτικό: περιγραφικό επίθετο
  • προπαγανδιστικό: αξιολογικό επίθετο
  • ασφαλιστική: περιγραφικό επίθετο
  • γελοιογραφική: περιγραφικό επίθετο

ΘΕΜΑ 4 (μονάδες 15)
Στο Κείμενο 2 η Ψαροπούλα, ακολουθώντας τις στερεοτυπικές αντιλήψεις της εποχής, εκφράζει κάποιες επιθυμίες για τον άντρα που θα ήθελε να παντρευτεί. Αρχικά, σκέφτεται πως θα παντρευτεί γιο κάποιου ψαρά (Αν ίσως θάν᾿ ψαρά παιδί, ψαράκια να κεντήσω), σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη για κοινό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο των νεονύμφων. Γι αυτό, η επόμενη επιθυμία είναι ένας κυνηγός (Κι᾿ αν ίσως θάνε κυνηγός, περδίκια και τρυγόνια), άνθρωπος που ζει κοντά στη φύση και είναι σε ανάλογο κοινωνικό επίπεδο με έναν ψαρά. Στη συνέχεια, σκέφτεται πως μπορεί να παντρευτεί το γιο κάποιου παπά (Κι᾿ αν είνε παπαδόπουλο, σταυρούς και κομπολόγια), καθώς στις κλειστές κοινωνίες οι παπάδες είχαν εξέχουσα πνευματική και κοινωνική θέση. Θέλει να είναι όμορφος (Να σας γεμίσω της ραφαίς με πούλιαις και τιρτίρι), υποτασσόμενη στο στερεότυπο πως ο άντρας πρέπει να έχει λεβέντικη εμφάνιση. Ακόμη και η σκέψη της κοπέλας πως θα παντρευτεί (χωρίς να διαφαίνεται άλλη επιλογή) είναι στερεοτυπική, όπως και το γεγονός ότι ράβει προικιά για το γάμο, που θα πρέπει να αρμόζουν στο γαμπρό (η γυναίκα συμμορφώνεται στις ανδρικές επιθυμίες). Τέλος, παρωχημένη είναι η αντίληψη να συμβουλεύεται κάποιος Τσιγγάνα, για να μάθει το μέλλον του (δείγμα μοιρολατρίας).