Τράπεζα Θεμάτων
www.trapeza-thematon.gr
Τύπος Σχολείου: | Γενικό Λύκειο | Τάξη: | Β' Λυκείου |
---|---|---|---|
Μάθημα: | Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία | Θέμα: | 1 |
Κωδικός Θέματος: | 15281 | Ύλη: | Θεματική Ενότητα 5: Εργασία |
Τύπος Σχολείου: | Γενικό Λύκειο |
---|---|
Τάξη: | Β' Λυκείου |
Μάθημα: | Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία |
Θέμα: | 1 |
Κωδικός Θέματος: | 15281 |
Ύλη: | Θεματική Ενότητα 5: Εργασία |
Τελευταία Ενημέρωση: 10-Φεβ-2022 |
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ)
Β΄ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Κείμενο 1
Μόνιμη εργασία τέλος!
Το κείμενο είναι απόσπασμα άρθρου του Δημήτρη Κρουστάλλη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Το Βήμα στις 6.2.2000.
«Μόνιμη δουλειά; Ξεχάστε το. Δεν υπάρχει πλέον τέτοιος όρος. Θα έλεγα καλύτερα, σταθερή εργασία». Ο πρόεδρος του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού είναι κατηγορηματικός: οι αλλαγές που θα γίνουν στο εργασιακό τοπίο τα επόμενα χρόνια θα είναι τέτοιες, που, για να διατηρεί κάποιος την εργασία του, θα πρέπει να παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις στον τομέα του. Αλλά και η εργασία δε θα είναι αυτή που ξέραμε ως τώρα. Ώσπου να βγουν στη σύνταξη, οι εργαζόμενοι του μέλλοντος θα αναγκασθούν να αλλάξουν αρκετά επαγγέλματα. Πόσα; Εξαρτάται. Όσοι δεν έχουν σοβαρό υπόβαθρο γνώσεων θα αλλάξουν πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους επαγγέλματα. Αντιθέτως, όσοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις αναμένεται να μετακινούνται σε διάφορες ειδικότητες του ίδιου κλάδου απασχόλησης.
Τα τελευταία χρόνια, σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, στις οποίες έχουν γίνει μελέτες για τις επιπτώσεις της συχνής αλλαγής εργασίας, έχουν προκύψει αρκετά παράδοξα. Παραδείγματος χάριν, οι εργοδότες προτιμούν να προσλαμβάνουν άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία είναι περισσότερο εξοικειωμένα με τις νέες τεχνολογίες, εκπαιδεύονται πιο εύκολα και αποτελούν ένα είδος «μελλοντικής επένδυσης», αφού αργότερα θα «βγάλουν» τα λεφτά που ξόδεψε γι’ αυτά ο εργοδότης τους. Αυτοί, όμως, έχουν τις μικρότερες πιθανότητες να μείνουν πολλά χρόνια στην ίδια δουλειά. Οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται στην ηλικία των 25 ετών μπορεί να προσαρμόζονται γρηγορότερα στις απαιτήσεις μιας επιχείρησης, αλλά εγκαταλείπουν τη δουλειά ευκολότερα απ’ ό,τι οι εργαζόμενοι των 50 ετών. Οι τελευταίοι δεν είναι ιδιαίτερα δεκτικοί στη συνεχή εκπαίδευση και στην απόκτηση νέων προσόντων, αλλά είναι πιο έμπειροι και αφοσιωμένοι στην επιχείρηση.
Κείμενο 2
Το Κατινάκι (απόσπασμα)
Το κείμενο είναι απόσπασμα από το διήγημα του Άγγελου Τερζάκη «Το Κατινάκι», δημοσιευμένο στο περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα το 1951
Το βασίλειό της, φυσικά, ήταν η σκάλα της υπηρεσίας. Ένα κλουβί ψηλό-ψηλό, τετράγωνο, αρματωμένο γύρω-γύρω με σίδερα. Όταν σήκωνες ανάσκελα το κεφάλι, μα τόσο πολύ που να σου πονέσει ο σβέρκος, έβλεπες, εκεί, ψηλά, πολύ ψηλά, ένα κομμάτι γαλάζιον ουρανό, κομμένο στις τέσσερες πλευρές σα με το μαχαίρι. Γυάλιζε η τετράγωνη πλάκα τ’ ουρανού ολοκάθαρη, σμαλτωμένη, – ψυχή μου! – λες και την είχανε σφουγγαρίσει με μανία αποβραδίς οι άγγελοι. Αχ, τι ωραία που ήταν! Όμως κι όταν η πλάκα θάμπωνε από συννεφιά, κι όταν μελάνιαζε κακιωμένη από το μπουρίνι, κι όταν η βροντή κυλιότανε μουγκά, φοβερίζοντας – μάννα μου! – πάλι το Κατινάκι τραγουδούσε.
–Μπιτ ξεμυαλισμένο είναι, π’ ανάθεμά το, αυτό το δουλάκι
Ήτανε ξεμυαλισμένο, ούτε λόγος. Χαιρότανε και τη λιακάδα και τη μπόρα. Μέσα στα νερά της βροχής, που κρουνελιάζανε
Αθήνα και πάλι Αθήνα
Αθήνα μ’ αρέσεις πολύ! …
Της άρεσε η Αθήνα, αυτό ν’ ακούγεται. Ήξερε απ’ έξω κι ανακατωτά το μπακάλη, το μανάβη, το φούρναρη. Ήξερε και τα τρία παιδιά της κυρίας Παρασκευής του μοίραρχου, αντίκρυ.
Ήξερε και τον συνοικιακό κινηματογράφο, τρία τετράγωνα πιο πέρα. Εκεί έτρεχε, με την ψυχή στο στόμα, κάθε δεκαπέντε, που είχε την έξοδο. Αχ, και πού να ήταν από πουθενά η μάνα της να τη βλέπει πόσο μορφωμένη είχε γίνει τώρα, εδώ στην Αθήνα!
Στην είσοδο, όταν συναντιότανε με τον καθηγητή της Γαλλικής που καθότανε στο ισόγειο, θα ’βρισκε πάντα την ευκαιρία να του πει «μερσί». – Πες-πες, συλλογιζόταν, να ιδείς που μια μέρα θα τα καταφέρνω και στα Γαλλικά. Αμ τι νόμισες!
ΘΕΜΑΤΑ
ΘΕΜΑ 1 (μονάδες 35)
1ο υποερώτημα (μονάδες 10)
Σε 50 περίπου λέξεις να αποδώσεις τις νέες συνθήκες οι οποίες, σύμφωνα με το Κείμενο 1, διαμορφώνονται στο πεδίο της εργασίας και ποιους κυρίως επιβαρύνουν.
Μονάδες 10
2ο υποερώτημα (μονάδες 10)
Να γράψεις δύο λόγους για τους οποίους ο συγγραφέας του Κειμένου 1 επιλέγει να ξεκινήσει το άρθρο του με την άποψη του προέδρου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Μονάδες 10
3ο υποερώτημα (μονάδες 15)
έχουν προκύψει, παράδοξα, ξόδεψε, απαιτήσεις, δεκτικοί: Να γράψεις από μια συνώνυμη για καθεμιά από τις παραπάνω λέξεις που βρίσκονται στη 2η παράγραφο του Κειμένου 1, προσέχοντας ώστε να μην αλλάξει το νόημα στο γλωσσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.
Μονάδες 15
ΘΕΜΑ 4 (μονάδες 15)
Να ερμηνεύσεις σε 100-150 λέξεις τη συναισθηματική κατάσταση της πρωταγωνίστριας της αφήγησης αξιοποιώντας στοιχεία που δίνονται στο Κείμενο 2.
Μονάδες 15
Απάντηση Θέματος:
Ενδεικτικές Απαντήσεις
(Επισημαίνεται ότι οι απαντήσεις που προτείνονται για τα θέματα είναι ενδεικτικές. Κάθε άλλη απάντηση, κατάλληλα τεκμηριωμένη, είναι αποδεκτή.)
ΘΕΜΑ 1 (μονάδες 35)
1ο υποερώτημα (μονάδες 10)
Σύμφωνα με το Κείμενο 1, για να μη χάσει κάποιος την εργασία του στο άμεσο μέλλον, θα είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα του ανά πάσα στιγμή, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο μέλλον θα αλλάζουν διαρκώς επαγγέλματα μέχρι τη συνταξιοδότησή τους. Κυρίως θα πληγούν όσοι δεν έχουν ένα ισχυρό γνωστικό υπόβαθρο, καθώς και εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας παρά την αφοσίωσή τους στις επιχειρήσεις.
2ο υποερώτημα (μονάδες 10)
- Πρόκειται για έναν πρωτότυπο τρόπο έναρξης άρθρου, που εισάγει τον αναγνώστη στο θέμα, αλλά την ίδια στιγμή κινητοποιεί και το ενδιαφέρον του να συνεχίσει την ανάγνωση.
- Ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ είναι το κατεξοχήν αρμόδιο άτομο, για να εκφράσει τις απόψεις του πάνω στο θέμα, άρα το άρθρο αποκτά εγκυρότητα και αξιοπιστία.
3ο υποερώτημα (μονάδες 15)
έχουν προκύψει: έχουν αναδειχθεί, έχουν επισημανθεί, έχουν σημειωθεί κτλ
παράδοξα: περίεργα, ευτράπελα, αντιφάσεις κτλ
ξόδεψε: έδωσε, πλήρωσε, επένδυσε κτλ
απαιτήσεις: ανάγκες, ιδιαιτερότητες, προϋποθέσεις, ιδιαιτερότητες κτλ
δεκτικοί: ανοικτοί, ευέλικτοι, προσιτοί, ανεκτικοί κτλ
ΘΕΜΑ 4 (μονάδες 15)
Η ηρωίδα, ένα νεαρό κορίτσι από την επαρχία, εργάζεται εσώκλειστη ως υπηρέτρια σε ένα σπίτι της Αθήνας. Αν και αντιμετωπίζει συνθήκες εγκλεισμού και καταπίεσης («Ένα κλουβί ψηλό – ψηλό, τετράγωνο, αρματωμένο γύρω – γύρω με σίδερα. Όταν σήκωνες ανάσκελα το κεφάλι, μα τόσο πολύ που να σου πονέσει ο σβέρκος, έβλεπες, εκεί, ψηλά, πολύ ψηλά, ένα κομμάτι γαλάζιον ουρανό, κομμένο στις τέσσερες πλευρές σα με το μαχαίρι»), η ίδια είτε λόγω αφέλειας, είτε λόγω αυτοάμυνας, προκειμένου να επιβιώσει, δημιουργεί στο μυαλό της έναν δικό της κόσμο, όμορφο και χαρούμενο («Γυάλιζε η τετράγωνη πλάκα τ’ ουρανού ολοκάθαρη… λες και την είχανε σφουγγαρίσει με μανία αποβραδίς οι άγγελοι. Αχ, τι ωραία που ήταν!» και «Χαιρότανε και τη λιακάδα και τη μπόρα»). Ακόμη κι όταν αντικρίζει μπροστά της κάθε ασχήμια, νιώθει την ανάγκη να ξορκίζει το κακό με το τραγούδι («κι όταν η βροντή κυλιότανε μουγκά, φοβερίζοντας – μάννα μου! – πάλι το Κατινάκι τραγουδούσε»).
Δείχνει ένα πλάσμα αθώο, ανέμελο και χαρωπό, τόσο που στα μάτια του κόσμου φαντάζει «ξεμυαλισμένο», ενώ η αφέλεια κι η εξωστρέφειά της είναι αυτή που της δίνει δύναμη να συνεχίσει («Μέσα στα νερά της βροχής, που κρουνελιάζανε… εκείνο πλατσούριζε ξεμυαλισμένο, μπήγοντας ψιλές – ψιλές φωνούλες σα γαρδέλι…Και πάλι το τραγούδι, τ’ άσωστο τραγούδι»).
Αν και στην Αθήνα οι συνθήκες είναι γι αυτήν δύσκολες, βρίσκει πάντα έναν λόγο να είναι χαρούμενη. Απορροφά αδιάκοπα πληροφορίες από τη γειτονιά, αλλά και από τις ταινίες που βλέπει στον κινηματογράφο. Έτσι νιώθει πως αναπληρώνει το κενό της εκπαίδευσης που ποτέ δεν έλαβε και κάνει την μητέρα της υπερήφανη για την μόρφωση που θεωρεί ότι κατέχει («Της άρεσε η Αθήνα, αυτό ν’ ακούγεται. Ήξερε απ’ έξω κι ανακατωτά το μπακάλη… Ήξερε και τον συνοικιακό κινηματογράφο…Αχ, και πού να ήταν από πουθενά η μάνα της να τη βλέπει πόσο μορφωμένη είχε γίνει τώρα, εδώ στην Αθήνα»).
Η αθωότητα, η αισιοδοξία και η αφέλειά της είναι τέτοια που πιστεύει ότι θα καταφέρει να μάθει ακόμη και μία ξένη γλώσσα, όπως τα γαλλικά, μόνο και μόνο επειδή καθημερινά χαιρετά τον καθηγητή γαλλικών που συναντά στην είσοδο της πολυκατοικίας με ένα «μερσί» («Στην είσοδο, όταν συναντιότανε με τον καθηγητή της Γαλλικής…να ιδείς που μια μέρα θα τα καταφέρνω και στα Γαλλικά, Αμ τι νόμισες!»)
Το θέμα προέρχεται και αντλήθηκε από την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας που αναπτύχθηκε (MIS5070818-Tράπεζα θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Γενικό Λύκειο-ΕΠΑΛ) και είναι διαδικτυακά στο δικτυακό τόπο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) στη διεύθυνση (http://iep.edu.gr/el/trapeza-thematon-arxiki-selida).