Τράπεζα Θεμάτων

www.trapeza-thematon.gr

Τύπος Σχολείου: Γενικό Λύκειο Τάξη: Β' Λυκείου
Μάθημα: Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Θέμα: 1
Κωδικός Θέματος: 16836 Ύλη: Θεματική Ενότητα 7: Στερεοτυπικές Αντιλήψεις
Τύπος Σχολείου: Γενικό Λύκειο
Τάξη: Β' Λυκείου
Μάθημα: Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Θέμα: 1
Κωδικός Θέματος: 16836
Ύλη: Θεματική Ενότητα 7: Στερεοτυπικές Αντιλήψεις
Τελευταία Ενημέρωση: 14-Απρ-2022

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ)
Β΄ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΛ

Κείμενο 1
Γυναικεία εργασία, διακρίσεις και κοινωνικά στερεότυπα
Το κείμενο δημοσιεύθηκε από τη δικηγόρο Άννα Ιωαννίδου στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα apostaktirio. gr, στις 27 Οκτωβρίου 2011. Προσπελάστηκε διαδικτυακά στις 7.2. 2021. (διασκευή συντομευμένη).

Ανεξάρτητα τόσο από την τυπικά θεσμοθετημένη και διακηρυγμένη ισότητα ως προς την αμοιβή και την επαγγελματική εξέλιξη ανδρών και γυναικών όσο και από τις εξαγγελίες για την ύπαρξη ίσων ευκαιριών στον εργασιακό χώρο, καθημερινά πραγματοποιούνται βάσει εθιμικών ή άγραφων νόμων ουσιώδεις διακρίσεις μεταξύ αντρών και γυναικών με τη μορφή άτυπων σχέσεων εξουσίας και εξάρτησης. Επομένως, η επαγγελματική θέση της γυναίκας χαρακτηρίζεται ακόμη και σήμερα από αντιφάσεις και αδιέξοδα, επειδή η νομοθετική ισότητα και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις δεν προεξοφλούν στην καθημερινή πρακτική την ισότιμη πρόσβαση και εξέλιξη των δύο φύλων στην αγορά εργασίας. Εξάλλου, το ζήτημα της ίσης αμοιβής, της ίσης μεταχείρισης στις εργασιακές σχέσεις και των προστατευτικών διατάξεων που αφορούν την εργαζόμενη γυναίκα αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος στο σύνολο των κανόνων του Εργατικού Δικαίου, σαν να πρόκειται για μια μικρή κατηγορία εργαζομένων.

Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις στο εργασιακό περιβάλλον η εργαζόμενη γυναίκα αντιμετωπίζεται τόσο από τους ιεραρχικά προϊστάμενους όσο και από τους συναδέλφους της, με προκατάληψη, δυσπιστία και επιφυλακτικότητα ως προς τις γνώσεις και τις ικανότητές της. Εκτός από αυτά, προστατευτικές θεσμικές διατάξεις, όπως η πρόωρη μειωμένη συνταξιοδότηση των έγγαμων μητέρων, λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό ως μηχανισμοί νομιμοποίησης και αναπαραγωγής των διακρίσεων και των στερεοτύπων σε βάρος των γυναικών.

Οι έντονες διαφοροποιήσεις των εργασιών κατά φύλο παγίωσαν έναν αυθαίρετο, συμβατικό διαχωρισμό των θέσεων εργασίας σε «ανδρικές» και «γυναικείες». Έτσι, υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης, οι οποίοι κυριαρχούνται συνήθως από γυναίκες, όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα παραϊατρικά επαγγέλματα και η εκπαίδευση. Αντίθετα, στα κατασκευαστικά επαγγέλματα, στη βιομηχανία και στις μεταφορές έχουν μεγαλύτερη διείσδυση οι άνδρες. Επιπλέον, οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες κατέχουν θέσεις εργασίας με ελάχιστη αυτονομία, χαμηλότερο γόητρο, λιγότερη εμπλοκή σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ενώ εποπτεύονται κυρίως από άνδρες. Από την άλλη, οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες σε σύγκριση με τις γυναίκες να καταλάβουν θέσεις διευθυντών και τριπλάσιες ευκαιρίες για θέσεις γενικών διευθυντών. Τέλος, οι γυναίκες απορροφήθηκαν κατά κόρον σε επίπονα, άχαρα και κακοπληρωμένα επαγγέλματα, όπως αυτό της καθαρίστριας.

Η ανισότητα και η αδικία που υφίσταται η γυναίκα στο εργασιακό περιβάλλον δεν είναι αποτέλεσμα του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και της ελλιπούς επαγγελματικής κατάρτισης σε σύγκριση με το εργατικό δυναμικό των ανδρών. Αντίθετα, συχνά η γυναίκα υπερέχει μορφωτικά και επομένως η ανισότητα και η αδικία που υφίσταται είναι απόρροια της διαφορετικής, υποδεέστερης κοινωνικής αντιμετώπισής της λόγω φύλου.

Κείμενο 2
[Ελένη ή ο κανένας]
Απόσπασμα από το βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη «Ελένη ή ο κανένας», εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2005, που αποτελεί μυθιστορηματική απόδοση της ζωής της σημαντικής ζωγράφου Ελένης Μπούκουρα Αλταμούρα, η οποία δεν δίστασε να μεταμφιεστεί σε άντρα, για να μπορέσει να σπουδάσει ζωγραφική στη σχολή των Ναζαρηνών ζωγράφων, που δέχονταν μόνο άντρες.

Στα είκοσι εφτά μου, είχε αποκάμει πια να μου γυρεύει η μάνα στεφανώματα. Ας έστεργα τουλάχιστον, έλεγε κάθε μέρα όλο τον χειμώνα, να μείνω, να γεράσω απάντρευτη κοντά στις παντρεμένες αδερφές μου, κι ας βουρλιζόμουν ως το τέλος της ζωής μου από τα δαιμόνια της ζωγραφικής.

Μα εγώ γύρευα Ακαδημίες και περγαμηνές. Τεκμήρια των αντρών. Για να τα κάμω τι, αναρωτιόταν. Με την προίκα μου θα μπορούσα οποιαδήποτε στιγμή να παντρευτώ καλά, επέμενε, αγνοώντας πως εγώ είχα συμφωνήσει με τον κύρη μου να με συντηρεί από το κεφάλαιο αυτής της προίκας, όσο θα έμενα για σπουδές στην Ιταλία. Καλά είχε κάμει, πρόσθετε, που ποτέ δεν αποδέχτηκε τα θέατρα και τα καλά τους. Ιδού που ο άντρας της είχε τώρα ξεσηκωθεί από τα μάγια τους και από τους επαίνους του Τσέκολι1, και συναινούσε να πάω στα ξένα, για να δω τις πιο σπουδαίες ζωγραφιές, μα προπαντός για να σπουδάσω τα λίγα, όσα μπορούσα κι εκεί να σπουδάσω ως γυναίκα στα εργαστήρια της ζωγραφικής. Ακόμη και σ' αυτά να συμφωνούσε η μητέρα μου, ανησυχούσε πώς θα τριγύρναγε μια νέα γυναίκα μόνη κι ασυνόδευτη στα τρίστρατα της ξενιτιάς.
[...]

Είχα πια συνηθίσει την εικόνα της μορφής, που μου επίστρεφαν οι γερτοί παλιοί καθρέφτες στο Καφέ Γκρέκο, ενός μοναχικού, συνεσταλμένου, άσχημου μάλλον και ανήσυχου άντρα, βυθισμένου στην προοπτική των δίχως όρια ταξιδιών και των περιπλανήσεων, που θα του επέτρεπαν η αμφίεση και οι σπουδές του. Διότι κοιτάζοντας το είδωλό μου αποφάσιζα σιγά σιγά να μην ξαναγυρίσω στην Ελλάδα, ούτε στα μακριά φορέματα του φύλου μου. Θα χαιρόμουν την ελευθερία του άντρα, σκεφτόμουν παραβλέποντας το γεγονός ότι και ως άντρας έπρεπε να γυρνώ νωρίς το απόγευμα στο μοναστήρι των Ναζαρηνών, για να μην παραβιάσω τους κανόνες ...

1 Τσέκολι: μεγάλος Ιταλός ζωγράφος, υπήρξε δάσκαλος της Ελένης Αλταμούρα.

ΘΕΜΑΤΑ

ΘΕΜΑ 1 (μονάδες 35)
1ο υποερώτημα (μονάδες 10)
Ποιοι είναι οι λόγοι, σύμφωνα με τη συντάκτρια του Κειμένου 1, για τους οποίους η γυναίκα εργαζόμενη δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα με τους άντρες στον χώρο εργασίας της; ( 50 - 60 λέξεις).
Μονάδες 10

2ο υποερώτημα (μονάδες 10)
Η τρίτη παράγραφος του Κειμένου 1 αναπτύσσεται με σύγκριση - αντίθεση και με παραδείγματα. Να τεκμηριώσεις τον πρώτο τρόπο ανάπτυξης επισημαίνοντας τι συγκρίνεται με τι (μονάδες 4) και να εντοπίσεις τα παραδείγματα (μονάδες 4). Πώς θεωρείς ότι αυτός ο συνδυασμός μεθόδων εξυπηρετεί τον στόχο της συντάκτριας του κειμένου; (μονάδες 2)
Μονάδες 10

3ο υποερώτημα (μονάδες 15)
« ... επειδή η νομοθετική ισότητα και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις δεν προεξοφλούν στην καθημερινή πρακτική την ισότιμη πρόσβαση και εξέλιξη των δύο φύλων στην αγορά εργασίας» (1η παράγραφος) «Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις ... και τις ικανότητές της». (2η παράγραφος) «Επιπλέον, οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες ... σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων». (3η παράγραφος)
Να μετατρέψεις τα παραπάνω χωρία του Κειμένου 1 στην αντίθετη σύνταξη (ενεργητική – παθητική) από αυτή στην οποία βρίσκονται (μονάδες 9). Ποιο επικοινωνιακό αποτέλεσμα εκτιμάς πως επιτυγχάνεται μετά από κάθε μετατροπή (μονάδες 6);
Μονάδες 15

ΘΕΜΑ 4 (μονάδες 15)
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον πατέρα της ηρωίδας (της Ελένης) και πώς τη μητέρα από τις απόψεις τους για το μέλλον του παιδιού τους (Κείμενο 2); Να τεκμηριώσεις την απάντησή σου με στοιχεία του κειμένου. Με ποια προσωπικότητα από τις δύο είσαι πιο κοντά και γιατί; Να αναπτύξεις την απάντησή σου σε 120-150 λέξεις.


Απάντηση Θέματος:

Ενδεικτικές Απαντήσεις
(Επισημαίνεται ότι οι απαντήσεις που προτείνονται για τα θέματα είναι ενδεικτικές. Κάθε άλλη απάντηση, κατάλληλα τεκμηριωμένη, είναι αποδεκτή.)

ΘΕΜΑ 1 (μονάδες 35)
1ο υποερώτημα (μονάδες 10)
Οι λόγοι για τους οποίους δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση αντρών και γυναικών στον εργασιακό χώρο είναι οι εξής:
• Εθιμικοί ή άγραφοι νόμοι της (πατριαρχικής πιθανόν) κοινωνίας που επιφέρουν δυσπιστία, προκαταλήψεις και επιφυλακτικότητα για τις δεξιότητες των γυναικών στην εργασία.
• Οι προστατευτικές διατάξεις που αφορούν την ισότιμη αντιμετώπιση των γυναικών στην εργασία αποτελούν μικρό μέρος των κανόνων του Εργατικού Δικαίου.
• Η πρόωρη συνταξιοδότηση των έγγαμων μητέρων λειτουργεί ως μηχανισμός νομιμοποίησης και αναπαραγωγής στερεοτύπων για την αδυναμία του γυναικείου φύλου.

2ο υποερώτημα (μονάδες 10)
Η σύγκριση που υπάρχει διαχωρίζει και αντιδιαστέλλει τις γυναικείες με τις αντρικές επαγγελματικές ενασχολήσεις. Τα αντίστοιχα χωρία όπου διακρίνεται η εν λόγω σύγκριση είναι τα εξής:
α) «υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας ... Αντίθετα, στα κατασκευαστικά επαγγέλματα, στη βιομηχανία και στις μεταφορές έχουν μεγαλύτερη διείσδυση οι άνδρες». Χαρακτηριστική διαρθρωτική η λέξη: αντίθετα.
β) «Επιπλέον, οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες ... λήψης αποφάσεων, ενώ εποπτεύονται κυρίως από άνδρες». Χαρακτηριστικές διαρθρωτικές φράσεις: συγκριτικά, ενώ.
γ) «Από την άλλη οι άντρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες ... όπως αυτό της καθαρίστριας». Χαρακτηριστική διαρθρωτική φράση από την άλλη/σε σύγκριση. Τα παραδείγματα μπορούν να εντοπιστούν στα εξής χωρία: «όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα παραϊατρικά επαγγέλματα και η εκπαίδευση. Αντίθετα τα κατασκευαστικά επαγγέλματα, στη βιομηχανία και στις μεταφορές έχουν μεγαλύτερη διείσδυση οι άντρες».
«...επίπονα, άχαρα και κακοπληρωμένα επαγγέλματα, όπως αυτό της καθαρίστριας»
Η σύγκριση εξυπηρετεί την πρόθεση της συντάκτριας να τεκμηριώσει την άνιση μεταχείριση των γυναικών στον εργασιακό τομέα, όπου συχνά οι γυναίκες αποκλείονται άτυπα από επαγγέλματα κύρους, ενώ οι διευθυντικές θέσεις και αυτές με εξουσία και ισχύ καταλαμβάνονται αναίτια σχεδόν πάντα από άντρες. Τα παραδείγματα ενισχύουν την αποδεικτική δύναμη των προηγούμενων ισχυρισμών, διασαφηνίζουν τη σύγκριση που επιχειρείται και διευκολύνουν τον αναγνώστη να ταυτίσει προσωπικά του βιώματα και σκέψεις με όσα αναφέρονται στην παράγραφο ή και να προβληματιστεί για ανάλογες καταστάσεις.

3ο υποερώτημα (μονάδες 15)
Μετατροπές:
«επειδή η ισότιμη πρόσβαση και η εξέλιξη των δύο φύλων στην αγορά εργασίας δεν προεξοφλούνται στην καθημερινή πρακτική από τη νομοθετική ισότητα και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις».
«Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις τόσο οι ιεραρχικά προϊστάμενοι όσο και οι συνάδελφοί της αντιμετωπίζουν την εργαζόμενη γυναίκα με προκατάληψη, δυσπιστία και επιφυλακτικότητα ως προς τις γνώσεις και τις ικανότητες της».
«Επιπλέον, από τις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες κατέχονται θέσεις εργασίας με ελάχιστη αυτονομία, χαμηλότερο γόητρο, λιγότερη εμπλοκή σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων».
Το επικοινωνιακό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται κατά την μετατροπή από ενεργητική σε παθητική σύνταξη (1η και 3η περίπτωση) είναι πως δίνεται περισσότερη έμφαση στο αποτέλεσμα της ενέργειας του υποκειμένου και έτσι ο λόγος γίνεται πιο σύνθετος και το ύφος πιο ουδέτερο και σοβαρό, ενώ με την μετατροπή από παθητική σε ενεργητική (2η περίπτωση) δίνεται έμφαση σ’ αυτόν που ενεργεί και ο λόγος γίνεται πιο απλός. Επίσης, με την ενεργητική σύνταξη, η οποία φαίνεται ως επικρατέστερη στο κείμενο, προβάλλεται η γυναίκα και τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα στην εργασία συγκριτικά με τον άντρα.
[Η ενεργητική σύνταξη είναι καταλληλότερη για το είδος του κειμένου (άρθρο) και την πρόθεση του συντάκτη του (να περιγράψει μια δυσμενή για τη γυναίκα κατάσταση στην εργασία και να προβληματίσει /ευαισθητοποιήσει τους αποδέκτες του μηνύματος αναφορικά με τις άνισες συνθήκες σε σχέση με τους άντρες)].

ΘΕΜΑ 4 (μονάδες 15)
Η μητέρα εκπροσωπεί μια τυπική γυναίκα της εποχής, απόλυτα συμβιβασμένη με τα κοινωνικά στερεότυπα της προτεραιότητας του καλού γάμου για την κόρη της σε σχέση με την καριέρα της ζωγράφου ή της γηροκομησής της από την παντρεμένη αδερφή «στα εισοσιεφτά μου ... στεφανώματα/ να γεράσω απάντρευτη ... τα δαιμόνια της ζωγραφικής», εφόσον έμεινε στο ράφι. Είναι συντηρητική και αρνητική απέναντι στον σύζυγό της που είχε καλλιτεχνικές ανησυχίες και ως προς την προοπτική του ταξιδιού για σπουδές στο εξωτερικό για την κόρη της. Φαίνεται να την ενδιαφέρει μόνο η κοινωνική αποδοχή και όχι τόσο η ευτυχία του παιδιού της «ανησυχούσε πως ... της ξενιτιάς». Ο πατέρας, από την άλλη, παρουσιάζεται ανεκτικός και ανοιχτόμυαλος απέναντι στις επιλογές της κόρης. Δεν διστάζει να κάνει μια μυστική συμφωνία μαζί της, ώστε η προίκα της να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της «πως εγώ είχα συμφωνήσει ... αυτής της προίκας». Είναι υποστηρικτικός στην κόρη του και θέλει να τη δει ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη «και συναινούσε να πάω στα ξένα». Είναι αντίθετος με την κοινωνική και οικογενειακή καταπίεση.

Ο μαθητής / -τρια, ανάλογα με τα προσωπικά του βιώματα και τον χαρακτήρα του, μπορεί να συμφωνήσει με τον πατέρα ως πιο σύγχρονο ή με την μητέρα ως πιο παραδοσιακή, αρκεί να τεκμηριώσει την επιλογή του.

Το θέμα προέρχεται και αντλήθηκε από την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας που αναπτύχθηκε (MIS5070818-Tράπεζα θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Γενικό Λύκειο-ΕΠΑΛ) και είναι διαδικτυακά στο δικτυακό τόπο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) στη διεύθυνση (http://iep.edu.gr/el/trapeza-thematon-arxiki-selida).